יום שני, 3 בינואר 2022

אמנות מס

 

הרקע לחתימה על אמנות מס

היכרות עם סוגים שונים של אמנות מס מבהירה היטב את הרקע שהפך אותן לחשובות כל כך. קודם כל, אי אפשר להתעלם מהמגמה של גלובליזציה ועל האופן שבו היא משפיעה על קהל היעד ועל תושבי המדינות.

מלבד בעלי עסקים, יזמים או חברות וגופים שונים שמקיימים פעילות עסקית ומסחרית חובקת עולם, יש גם את האזרחים בכל מדינה שאמורים להפיק רווח מהפעילות הכלכלית המתקיימת בשטחה. כאן בדיוק נכנסות לתמונה אמנות מס, שבהן אמורה להשתקף ההסכמה בין המדינות לגבי זכויות המיסוי והקדימות בחלוקה שלהן.

כמו כן, העידן של גלובליזציה וסחר בינלאומי מבהיר את הערך של אמנות מס מבחינת הניידות של אנשים, סחורות, הון ושירותים. כיום כבר אי אפשר להפריד בצורה טוטאלית בין המקומות הגיאוגרפים השונים שעליהם חולשת פעילות כלכלית מסוימת, מה גם שאין סיבה לעשות את זה.



אמנות מס כביטוי להסכמה חברתית ופוליטית

אמנות מס נועדו על מנת למנוע מיסוי יתר של הכנסות הניתנות למיסוי. אבל בעוד מניעת מיסוי יתר כאינטרס כלכלי וציבורי רחב הוא נושא יחסית פשוט אם הפעילות הכלכלית מוגבלת גיאוגרפית, זה הופך להיות הרבה יותר מסובך כאשר מדובר על פעילות בין כמה מדינות שונות – או למעשה בכל מקרה שבו מדובר על יותר ממדינה אחת.

במילים אחרות, אמנו מס אמורות לשמש כביטוי להסכמה חברתית ופוליטית, אבל חשוב לבחון כל מקרה לגופו על מנת ליהנות מהיתרונות שלהן. כך אפשר לחתום על אמנות מס שמייצגות גם את האינטרס הפוליטי, גם את האינטרס הכלכלי וגם את האינטרס החברתי. בסופו של דבר, מי שמרוויחים מסוגים שונים של אמנות מס הם האזרחים שהמדינה שלהם יכולה כעת לגבות את המיסים ולעודד פעילות הוגנת.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה